dinsdag, 30. januari 2007 - 16:01

Fors hogere afzetprijzen metaalindustrie

Amstelveen

Vanwege de sterk gestegen wereldmarktprijzen van metalen hebben de ondernemers in de basismetaalindustrie in 2006 hun prijzen flink verhoogd. Non-ferrometalen stegen nog meer in prijs dan ijzer en staal. De prijzen van metaalproducten stegen ook, maar minder hard.

De afzetprijzen in de basismetaalindustrie zijn in 2006 fors gestegen. De prijzen van metalen in primaire vorm stegen gedurende het jaar vrijwel onafgebroken. In december lag het prijsniveau 16 procent hoger dan in december 2005. Non-ferrometalen stegen het meest in prijs.

In december lagen de afzetprijzen van onder andere aluminium, lood, zink en koper gemiddeld 37 procent hoger dan in december 2005. Primair ijzer en staal werd 8 procent duurder, ijzeren en stalen buizen kostten in december vorig jaar 9 procent meer dan een jaar eerder. Gietwerk kostte slechts 2 procent meer.

Wereldmarktprijzen non-ferro metalen naar recordhoogte
De wereldmarktprijzen van metalen zijn in 2006 sterk gestegen. Voor metaalertsen moest in december 80 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. De wereldmarktprijzen van aluminium, koper, lood en nikkel stegen tot recordhoogten.

De koperprijs bereikte op 12 mei 2006 op de Londense markt een recordprijs van 8 785 dollar per ton. Sindsdien is de prijs op de wereldmarkt weliswaar gedaald naar ongeveer 6 700 dollar in december 2006, maar daarmee is de prijs in die maand nog altijd 50 procent hoger dan in december 2005. In de loop van januari 2007 is de koperprijs verder gedaald naar ongeveer 5 600 dollar. Voor zink en nikkel moest in december tweeënhalf keer zoveel worden betaald als in december 2005.

Prijsstijging in metaalproductenindustrie gematigder
De afzetprijzen in de metaalproductenindustrie stegen ook, maar de prijstoename is gematigder dan in de basismetaalindustrie. Het niveau van de afzetprijzen van metaalproducten ligt sinds juli 2006 onafgebroken meer dan 5 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijsstijging was het grootst bij tanks en reservoirs, die in december 2006 ruim 13 procent duurder waren dan een jaar eerder. Scharen, messen en bestekken en artikelen van draad stegen eveneens bovengemiddeld in prijs. Bij stoomketels was de prijstoename met 0,6 procent het kleinst.
Categorie:
Tag(s):