vrijdag, 16. november 2007 - 17:31

Fryske aksje anty-pest posters

Leeuwarden

De provincie Fryslân steunt een actie om anti-pest posters in het Fries naar meer dan 500 basisscholen in Friesland toe te sturen. De scholen krijgen deze posters gratis, omdat de Stichting Kinderpostzegels Nederland en de provincie Fryslân er subsidie voor gegeven heeft. Alle scholen krijgen vier anti-pest posters toegestuurd (zie bijlage voor voorbeelden).

De provincie steunt deze actie om twee redenen. De eerste is preventie. Pesten vernielt veel en veroorzaakt leed bij kinderen. De provincie vindt het belangrijk, bij te dragen om dat te voorkomen. De tweede is dat de boodschap in het Fries nog dichter bij de Friestalige kinderen komt en het kind daardoor aan het denken zet. Mogelijk vinden ze het ook leuk om de teksten met elkaar te vergelijken.

Naast het tegengaan van pesten draagt deze actie bij aan het zichtbaar maken van het Fries in het openbare leven. De antipestcampagneposters zijn een goed voorbeeld van vernieuwend taalgebruik voor andere organisaties.

De posters maken onderdeel uit van de landelijke campagne tegen pesten, die de Stichting Tegen Zinloos Geweld in het schooljaar 2007/2008 voert. De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, beter bekend van het Lieveheersbeestje, is in december 2006 met een anti-pest campagne gestart op alle basisscholen in Nederland.

Doel van de campagne is om kinderen van 5 t/m 12 jaar bewust te maken van de gevolgen van pesten. Dat gebeurt door de posters die gemaakt zijn uit het oogpunt van de pester, het kind dat gepest wordt, of vanuit de meeloper. Meer informatie over de anti-pest campagne kunt u vinden op de website: www.kidstegengeweld.nl.
Provincie:
Tag(s):