donderdag, 24. mei 2007 - 17:37

Fryske biologische boerderijwinkels van start

Buitenpost

20 Fryske boerenbedrijven starten een nieuw samenwerkingsverband, de Fryske biologische boerderijwinkels. In de winkels, verspreid door de hele provincie, zijn biologische producten te koop van de eigen bedrijven. Het aanbod varieert van zuivelproducten, vlees, seizoensgebonden groenten en delicatessen.

Alle deelnemende bedrijven blinken uit in hun eigenheid. Zij bepalen bijvoorbeeld zelf welke producten in hun winkel te vinden zijn. De bedrijven bieden hun producten vers van het land aan. Dat heeft het voordeel dat de producten in de regel goedkoper zijn omdat ze direct bij de bron verkocht worden. In de winkels liggen bijzondere producten zoals zeeasterkaas, duindoornyogurt, Limousinvlees en kweeappelwijn.

De Fryske boerderijwinkels hebben een bijzondere voorgeschiedenis. Onder de paraplu van de Stichting Waddengroep en FBBF zijn deelnemende bedrijven gezocht. De biologische boerderijwinkel moet de bedrijven een extra economische impuls geven. Externe deskundigen hebben de deelnemende bedrijven doorgelicht en advies gegeven over de verbetering van de bedrijfsvoering. Voor het doorvoeren van verbeteringen is er een investeringsregeling.

Op zaterdag 23 juni lost gedeputeerde Anita Andriesen het officiële startschot voor de Fryske Biologische Boerderijwinkels. Dit gebeurt tijdens een zogenaamd ‘Ekolunch’ in Eastermar tijdens de open dagen voor de biologische landbouw.

De Fryske Biologische Boerderijwinkels is een initiatief van de stichting Waddengroep en de Feriening Biologyske Boeren Fryslân(FBBF) en is mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Fryslân, SNN en het ministerie van LNV. De Stichting Waddengroep staat voor duurzame, milieuvriendelijke plattelandsontwikkeling in het Waddengebied. Verder stimuleert zij de regionale economie.
Provincie:
Tag(s):