donderdag, 26. april 2007 - 10:45

Gedenksteen voor gebroeders Schaafsma en de heer Rijners

Zeist

Donderdagmiddag zal burgemeester Janssen samen met enkele leerlingen van basisschool Pirapolen een herdenkingssteen onthullen voor de gebroeders Arie en Klaas Schaafsma en de heer Henricus E. Rijnders. Deze drie mannen werden in 1945 gefusilleerd en ter plekke begraven. De gedenksteen wordt onthuld aan het Recreatielaantje, evenwijdig aan de Woudenbergseweg te Austerlitz.

Onlangs is duidelijk geworden waar het precies gebeurd is. Een derde broer, de heer Maarten Schaafsma en de heer Piet H. Schaafsma, zoon van Arie, zijn via de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gemeentearchief Zeist en de heren Loenen en Bakkenes uit Austerlitz bij de juiste plaats terecht gekomen. In overleg met de nabestaanden heeft het college van burgemeester en wethouders besloten deze plaats te markeren met een herdenkingssteen. De herdenkingssteen wordt geadopteerd door basisschool Pirapoleon.

Arie (1914) en Klaas (1922) Schaafsma waren eind april 1945 gearresteerd, omdat zij verdacht werden van “terroristische� handelingen. Wat deze handelingen inhielden, wordt uit de ter beschikking staande bescheiden niet duidelijk. Van Arie wordt vermeld dat hij aangesloten was bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Waarschijnlijk was Klaas dat ook.

Na hun arrestatie werden de broers Schaafsma opgesloten in de kelder van Huize Cattenbroeck. Omstreeks half april 1945 had het commando van de Sicherheitsdienst dat voor hun dood verantwoordelijk was, zijn intrek in dat pand genomen. Vooral Klaas is tijdens de verhoren zwaar mishandeld.

De heer Henricus E. Rijnders was Commissaris van Politie te ’s-Gravenhage. Van hem zijn geen nabestaanden bekend.
Provincie:
Tag(s):