donderdag, 7. juni 2007 - 16:53

Geen kort geding Telegraaf tegen Openbaar Ministerie

Amsterdam

Er komt geen kort geding van de Telegraaf tegen het Openbaar Ministerie in Amsterdam vanwege de printgegevens van journalist John van den Heuvel. Dat is het resultaat van nader overleg tussen de advocaat van John van den Heuvel en het OM.

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag 4 juni j.l. besloten dat de printgegevens van journalist John van den Heuvel mogen worden ingezien door de advocaten van ex-rechercheurs Jacques K. en Hans van E.. Het Openbaar Ministerie, die over de gegevens beschikt, heeft tijdens de zitting bezwaar gemaakt tegen zowel afgifte als tegen inzage van de betreffende gegevens omdat de gegevens geen relevante informatie voor de zaak bevatten. De rechtbank heeft desalniettemin besloten dat de verdediging de printgegevens mag inzien.

De Telegraaf heeft dinsdag 5 juni j.l. het Openbaar Ministerie gesommeerd abusievelijk verkregen telefoongegevens van misdaadjournalist John van den Heuvel niet in een strafdossier op te nemen. Als het OM geen gevolg zou geven aan deze eis, zou De Telegraaf een kort geding aanspannen. Echter, het OM dient gehoor te geven aan een beslissing van de rechtbank. Dit is aan de Telegraaf medegedeeld. De Telegraaf gaat nu een klaagschriftprocedure starten bij de rechtbank.

De ex-rechercheurs Jacques K. en Hans van E. worden verdacht van het lekken van vertrouwelijke politiegegevens uit onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. Hun informatie zou ook bij journalist Van den Heuvel terecht zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft in verband met deze strafzaak printgegevens over het belgedrag van de journalist gevorderd van de KPN. De vordering was bedoeld voor een periode van vier dagen. OM heeft de gegevens over een periode van 4 maanden ontvangen.
Provincie:
Tag(s):