donderdag, 5. april 2007 - 11:32

Geen toeristenbelasting voor scholen en scoutinggroepen

Ede

Scholen en scoutinggroepen hoeven volgend jaar in de gemeente Ede geen toeristenbelasting meer te betalen. Dat heeft het Edese college van burgemeester en wethouders besloten.De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. De nieuwe tarieven gelden vanaf volgend jaar.

Het college heeft in opdracht van de gemeenteraad de voorstellen uitgewerkt. Het doel ervan is om vakantieweken voor scholen en scoutinggroepen betaalbaar te houden.

In de nieuwe plannen krijgen eigenaren van groepsaccommodaties een korting van 65 procent op het forfaitbedrag, dat zij jaarlijks moeten betalen aan de gemeente Ede op basis van het gemiddeld aantal overnachtingen. Dit percentage komt overeen met het aantal overnachtingen door scholen en scoutinggroepen in deze accommodaties.

De forfaitregelingen voor vakantiewoningen en voor toeristische plaatsen komen helemaal te vervallen. Dat is besloten om de regelgeving tot het noodzakelijke te beperken.

Er komt geen aparte regeling voor jeugdaccommodaties omdat de specifieke kenmerken voor een jeugdaccommodatie moeilijk te onderscheiden zijn van een andere accommodatie. In Lunteren bevindt zich de Stichting Jeugdkampeerterrein, maar het college kan niet voor één accommodatie in een verordening een aparte regeling treffen.

Om de maatregelen te betalen stijgt in 2008 de toeristenbelasting voor een hotel van € 0,90 naar € 1,35 per overnachting. De toeristenbelasting voor verblijf in overige accommodaties en groepsaccommodaties gaat van € 0,90 naar € 1,00.
Provincie:
Tag(s):