vrijdag, 19. januari 2007 - 8:49

Geen voorzetbeglazing maar gaas voor ramen Jacobskerk

Winterswijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten mee te gaan in het advies van de Rijksdienst voor de monumentenzorg en het Gelders Genootschap om geen voorzetbeglazing toe te passen voor de ramen van de Jacobskerk.

De protestantse gemeente had hierom gevraagd vanwege de vele glasschade als gevolg van voetballende jeugd. Het college kan zich wel vinden in het aanbrengen van een gaasconstructie.

De Protestantse Gemeente heeft in juli 2006 een aanvraag ingediend voor het plaatsen van voorzetglas voor de ramen van de zuidbeuk en het koor van de Jacobskerk. Dit omdat een groot deel van de subsidie die zij van de Rijksdienst voor monumentenzorg ontvangen op ging aan het herstellen van de glas in loodramen door voetballende jeugd.

Een bijkomend voordeel van de voorzetramen is volgens de Protestantse gemeente dat ze minder UV straling doorlaten zodat de fresco’s in de kerk beter in stand blijven en dat er minder sprake is van warmteverlies. De Rijksdienst voor monumentenzorg en het Gelders genootschap zijn ter plekke wezen kijken en hebben in hun advies aangegeven dat de ramen geen waardevolle gebrandschilderde ramen zijn die beschermd moeten worden maar ramen die in de jaren ’70 geplaatst zijn.

Het maakt geen deel uit van het beleid van de Rijksdienst om voor dit soort ramen voorzetbeglazing te plaatsen. Verder tast voorzetbeglazing het aanzicht van de kerk te veel aan. Zowel de rijksdienst als het Gelders genootschap vinden dat het aanbrengen van gaas een goed alternatief is. Het college kan zich vinden in het advies en heeft daarom besloten om de monumentenaanvraag te weigeren.

Een aanvullende optie die op dit moment nog besproken wordt met de Protestantse Gemeente is het plaatsen van beglazing aan de binnenzijde. Deze beglazing kan UV-straling tegen houden en warmteverlies verminderen. Er zal dan nog gaas aan de buitenzijde geplaatst moeten worden om de ballen tegen te houden.
Provincie:
Tag(s):