donderdag, 20. december 2007 - 8:26

'Geluidsopnames bewijzen meineed in zaak Eric O.'

Hilversum

In het proces rond het dodelijke schietincident in Irak waarbij Eric O. en andere mariniers betrokken waren zijn getuigen beïnvloed en is de rechter misleid door bewijs achter te houden en zo Eric O. de hand boven het hoofd gehouden.

Geheime opnames
Dit zou blijken uit geheime bandopnames van gesprekken tussen sergeant-majoor John Hoekendijk en verschillende betrokken mariniers. Dit heeft het televisieprogramma NOVA donderdagavond bekendgemaakt, die de geluidsopnames in handen heeft gekregen.

De tapes zijn het afgelopen half jaar in het geheim opgenomen door sergeant-majoor Hoekendijk. Hij wilde van collega mariniers weten of zij ook bedreigd en onder druk zijn gezet. Hoekendijk deed in maart 2007 aangifte van bedreiging, intimidatie en manipulatie rondom de 'zaak Eric O'. Een commandant geeft in één van de opnames toe dat er voor O. geen aanleiding was om te schieten meldt het actualiteitenprogramma.

Onderzoek OM
In een reactie zegt het Openbaar Ministerie tegen NOVA dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar tapes in de zaak Eric O.
Provincie:
Tag(s):