zondag, 3. juni 2007 - 20:04

Gemeente Aa en Hunze pakt overgewicht aan

Gieten

De gemeente Aa en Hunze heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gezonde samenleving. In verband hiermee is de gemeente een project gestart voor alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in Aa en Hunze, het zogenaamde “gezondheidsproject�.

Het gezondheidsproject is een samensmelting van twee “losse projecten�. De twee projecten zijn een gezondheidsdag en gezondheidseducatie. De gezondheidsdag houdt in:

- klassikaal ontbijten;
- bewegingsles (bewegingsinstructeur);
- voedingsvoorlichting (diëtiste);
- theatervoorstelling;
- eten van een fruitspies.

De eerste gezondheidsdag is op dinsdag 11 september 2007 op OBS Anloo, OBS Prins Willem Alexander (Eext) en OBS Waterburcht (Schipborg). De andere scholen volgen daarna. Dit traject gaat door tot en met januari 2008.

Gezondheidseducatie wordt het hele jaar door. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lesmateriaal van “Kies voor hart en sport�.

Als afsluiting van de gezondheidsdagen wordt een expositie georganiseerd. Een aantal kinderen van de groepen 7 en 8 beschilderen een schildersdoek met als thema gezondheid. De schilderswerken zullen worden geëxposeerd in het gemeentehuis aan de Spiekersteeg 1 in Gieten. Tijdens de expositie wordt weergegeven wat kinderen onder gezondheid interpreteren. Op woensdag 23 januari 2008 om 14.00 opent wethouder mevrouw Udding-Blok de gezondheidsexpositie in het gemeentehuis, samen met de kinderen.

Overgewicht vormt in Nederland een belangrijk volksgezondheidsprobleem. Steeds meer volwassenen en kinderen hebben (beginnend) overgewicht door een verstoorde balans tussen voedingsinname en beweeggedrag. Niet alleen het aantal kinderen met overgewicht neemt toe maar bovendien worden te zware kinderen alsmaar zwaarder. Kinderen die al op jonge leeftijd te zwaar zijn, hebben ook op latere leeftijd meer kans op overgewicht. Kinderen met overgewicht hebben een grote kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en een groot verlies aan kwaliteit van leven. Behalve lichamelijke gevolgen, kan overgewicht ook een behoorlijke invloed hebben op het sociale leven van kinderen.

Overgewicht is in de gemeente Aa en Hunze een groeiend probleem.
Provincie:
Tag(s):