donderdag, 7. juni 2007 - 17:26

Gemeente Brunssum zoekt verdwenen mijnmonument

Brunssum

De gemeente Brunssum is op zoek naar een verdwenen mijnmonument dat vroeger de hoofdingang van de Staatsmijn Hendrik sierde. Het monument, een muurreliëf, maakte deel uit van een tweeluik dat aan weerszijden van de hoofdpoort van de Hendrik was ingemetseld. Eén deel, dat een voorover gebogen mijnwerker aan het werk toont, is bewaard gebleven en heeft (tijdelijk) een plaats gekregen in het Schutterspark. De andere gevelsteen is echter sinds de jaren zeventig spoorloos verdwenen, zo meldt de gemeente.

Het tweeluik stamt waarschijnlijk uit de jaren 20 of 30, en is het werk van de kunstenaar A. Hesfeling. Beide muurreliëfs beelden mijnwerkers uit die aan het werk zijn. De reliëfs zijn ongeveer 1,50 meter hoog, 1 meter breed, en zijn van zandsteen.

Na het sluiten van de Staatsmijn Hendrik, in de jaren zestig, zijn beide beelden bij de gemeente terechtgekomen. Sinds die tijd is onduidelijk waar het nu verdwenen beeld bewaard is gebleven. Zeker is dat in het gemeentelijk archief sinds 1987 consequent melding wordt gemaakt van één reliëf, en niet van twee beelden. De gemeente vermoedt dat het ontbrekende beeld bij een particulier is terechtgekomen.
Provincie:
Tag(s):