donderdag, 6. december 2007 - 9:37

Gemeente haalt energie uit snoeihout

Rhenen

De gemeente Rhenen gaat 450 ton snoeihout gebruiken om energie op te wekken. In het verleden werd dat hout gehakseld en gecomposteerd. In het kader van het duurzaamheidbeleid kan dat hout prima ingezet worden voor de opwekking van energie, zo vinden burgmeester en wethouders van Rhenen.

In het collegeprogramma 2006 – 2010 is onder meer als doel gesteld een vermindering van het energieverbruik. En verder om energiesparende maatregelen en schoon en energiezuinig vervoer en transport te stimuleren. Door nieuwe inzichten en technieken kan een deel van het gemeentelijke groenafval als brandstof voor elektriciteitscentrales gebruikt worden.

Vagroen, een dochteronderneming van de Grontmij, heeft Rhenen een aanbod gedaan, waarin het bedrijf 450 ton snoeihout van de gemeente afneemt, verchipt en doorlevert aan een energiecentrale in Cuyk. ,,Daar wordt het gebruikt voor energieopwekking, zeg maar als groene stroom,� weet wethouder Ad van Hees. ,,De consequentie van de nieuwe manier van werken in Rhenen is dat er een behoorlijke hoeveelheid fossiele brandstof wordt bespaard. En dat lijkt tot een vermindering van de CO2 uitstoot�.

Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat de nieuwe werkwijze goedkoper is. ,,Het bespaart ons 8.000 euro op jaarbasis. Dat is overigens niet het belangrijkst. De kern is natuurlijk dat wij als gemeente duurzamer willen zijn. Alle grondstoffen, die in het verleden gefaciliteerd werden als afvalstoffen, willen wij inzetten om energie op te wekken.�

Het gemeentebestuur wil ook het tuinafval in de toekomst gebruiken voor de opwekking van energie. ,,In het jaar 2008 gaan we daar serieus naar kijken. Het is een heel andere manier van werken. Wij willen een energiezuinige, duurzame gemeente zijn. Dan ben je op zoek naar quick wins. Het is doodzonde dat iets wat energie kan opleveren ligt te verrotten.�
Provincie:
Tag(s):