woensdag, 24. januari 2007 - 13:58

Gemeente rijdt op Biodiesel

Breda

Drie busjes en één vrachtwagen van de Gemeente Breda rijden de komende 2 maanden op biodiesel. Breda onderzoekt met deze proef of biodiesel voor alle gemeentelijke voertuigen een geschikte milieuvriendelijke brandstof is.
De gemeente werkt samen met de Bredase producent van biodiesel, BioDsl, en heeft voor deze proef ruim € 10.000 subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Brabant en gekregen.

De vier gemeentelijke wagens gaan rijden op B20. Dat is een mengsel van 20% biodiesel en 80% gewone diesel. Er is voor deze vorm gekozen omdat bij een hoger percentage biodiesel mogelijk schade aan de wagens kan ontstaan. Tijdens de proef worden de voertuigen technisch gecontroleerd en het verbruik van de wagens gemeten.

De Gemeente Breda treft volop maatregelen om de lucht in Breda schoner te krijgen. Eén daarvan heeft betrekking op het schoner krijgen van het gemeentelijk wagenpark. Het rijden op biodiesel heeft als groot voordeel dat voertuigen minder CO2 uitstoten en daarmee het broeikaseffect, opwarming van de aarde, wordt tegengegaan. Naast dit milieuvoordeel, is een ander voordeel van biodiesel dat Nederland minder afhankelijk wordt van minerale olie. Mocht de proef slagen, dan overweegt de gemeente om meerdere wagens op biodiesel te laten rijden.
Provincie:
Tag(s):