maandag, 10. december 2007 - 19:18

Gemeente Simpelveld start met inzamelen plastic verpakkingsafval

Simpelveld

De gemeente Simpelveld gaat als proef beginnen met het inzamelen van plastic verpakkingsafval. De gemeente doet dit samen met de Reinigingsdiensten Rd4 en het Nederlandse bedrijfsleven. De gemeente Simpelveld is hiermee de eerste gemeente in Limburg die start met het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Alle huishoudens in gemeente Simpelveld ontvangen deze week een informatiepakket met daarin 5 speciale afvalzakken om het plastic verpakkingsafval in te verzamelen. De afvalzakken worden vanaf januari één keer per maand huis-aan-huis door Rd4 opgehaald. In Bocholtz is dat iedere 1ste donderdag van de maand en in Simpelveld iedere 2de donderdag van de maand. Extra afvalzakken kunnen inwoners van gemeente Simpelveld krijgen bij de PLUS supermarkten in Simpelveld en Bocholtz.

Het inzamelen van plastic heeft een gunstig effect op het milieu. Door gescheiden inzameling van plastic afval ontstaat grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal en voor bijvoorbeeld vloerbedekking, automaterialen en fleecekleding. Recycling van plastic zorgt er daarnaast voor dat er minder plastic verpakkingsafval in de afvalverbrandingsovens verdwijnt. De CO2 uitstoot daalt daardoor. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval ook een afname van de hoeveelheid restafval. Dat scheelt dus ruimte in de afvalbak, waarmee inwoners van Simpelveld vanaf 1 januari 2008 op hun afvalkosten kunnen besparen. Dan wordt immers het volume/frequentie-systeem ingevoerd, waarbij men gaat betalen voor het aantal keren dat de containers worden geledigd.

Het streven is dat aparte inzameling van plastic verpakkingen net zo gewoon wordt als het apart houden van glas en papier. Hiervoor is door Nedvang de communicatiecampagne 'Plastic Heroes' ontwikkeld. Ruim 20 gemeenten in Nederland zijn al succesvol gestart met het inzamelen van plastic verpakkingsafval. Nedvang hoopt dat zoveel mogelijk gemeenten zich aansluiten bij dit initiatief. In 2009 moeten alle gemeenten in Nederland hun plastic afval gescheiden gaan inzamelen. In een nieuw akkoord tussen het Bedrijfsleven (Nedvang), VROM en de VNG is vastgelegd dat in 2009 38 procent van het plastic verpakkingsafval gerecycled moet worden; oplopend naar 42% in 2012.
Provincie:
Tag(s):