vrijdag, 21. december 2007 - 21:31

'Gesprekje' wordt landelijk opererende oplichter fataal

Almere

Een speciaal aanhoudingenteam heeft donderdag 20 december een 36-jarige inwoner van Almere in Zuid-Limburg gearresteerd. De man wordt verdacht van tientallen oplichting- en verduisteringspraktijken en is in heel Nederland actief geweest. Er hebben 18 slachtoffers aangifte gedaan en het schadebedrag wordt geschat op meer dan 350.000, - euro. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld. De recherche van Almere Buiten heeft de zaak, onder leiding van een officier van justitie van het parket Lelystad-Zwolle, in onderzoek

De zaak kwam aan het rollen door een Almeerse wijkagente. De agente vertrouwde een nieuwkomer in haar wijk niet en ging een gesprekje aan. De man bleek geen onbekende van de politie en woonde tijdelijk bij een familielid in de Almeerse wijk. Hij bleek geen inkomen en vermogen te hebben en daarom werden er voor een paar openstaande geldboetes betaalafspraken gemaakt. Toen de politievrouw ontdekte dat hij voor grote bedragen spullen kocht en zelfs een aannemer inhuurde voor een huurwoning, heeft ze de recherche van Almere Buiten en de Financiële Recherche Dienst gewaarschuwd.

Op het moment dat de recherchediensten het onderzoek startten kwamen ook de eerste aangiften bij de politie Flevoland binnen. Er werd gerechercheerd volgens de patseraanpak. Dat houdt in dat er wordt gekeken naar de herkomst en betaling van de soms zeer kostbare spullen en het inkomen. Al snel bleek dat de verdachte beschikte over een snelle babbel, flair en voldoende overredingskracht om zijn slachtoffers zo ver te krijgen dat ze hun spullen aan hem meegaven of afleverden.

De rechercheurs ontdekten ook dat de verdachte zich bediende van diverse valse namen en adressen en hij bleek een ster in het vertellen van boeiende en pakkende verhalen. Zo bleek later dat hij in sommige gevallen verklaarde zwaar kankerpatiënt te zijn en dat hij chemotherapie moest ondergaan. Met zijn verhalen en listige kunstgrepen wist hij de veelal goedgelovige ondernemers te overtuigen en werd er voor duizenden euro’s aan kostbare audioapparatuur, luxe vloeren, een designkeuken, tuinhaard, en nog meer goederen geleverd. Maar hij wordt ook verdacht van het laten verrichten van een medische schoonheidscorrectie waar niet voor werd betaald. De gedupeerden kregen argwaan toen er niet betaald werd en de vogel bleek te zijn gevlogen.

Bij de doorzoeking van twee woningen in Almere werden behalve een vuurwapen tientallen luxe goederen aangetroffen die van verschillende oplichtingpraktijken afkomstig waren. De recherche achterhaalde enkele benadeelden die hun spullen herkenden en die in afwachting van de rechtzaak onder zich mogen houden. Het vuurwapen is in beslag genomen.

Het onderzoeksteam van Almere Buiten ontdekte dat de oplichter actief is geweest in Flevoland, Gelderland, Utrecht, Brabant, Overijssel en Zuid Holland. Benadeelden die menen slachtoffer te zijn geworden van deze oplichter kunnen contact opnemen met de politie Flevoland, recherche Almere Buiten via 0 9 0 0- 8 8 4 4
Provincie:
Tag(s):