zaterdag, 10. maart 2007 - 22:39

Gevaarlijk kruispunt maakt plaats voor rotonde

Nieuw Dordrecht

Eind mei begint de gemeente Emmen met de aanpak van de Klazienaveensestraat in Nieuw-Dordrecht. Het kruispunt Oranjedorpstraat/Klazienaveensestraat maakt plaats voor een rotonde, verder bestaan de werkzaamheden uit de versmalling van de weg, herbestrating van de trottoirs langs de Klazienaveensestraat, aanpak van de riolering en het plaatsen van plateaus op de kruisingen met de Meester Koehoornstraat en het Boekweitveld.

Plaatselijk Belang in Nieuw-Dordrecht kwam met de wens een rotonde aan te leggen op de plaats van het kruispunt. Het kruispunt is ongeval gevoelig. In vijf jaar tijd hebben hier 18 ongevallen plaatsgevonden. Uitgangspunt van het ontwerp van de rotonde is een aantrekkelijke plek op een prominente plaats in de kern Nieuw-Dordrecht. Door de achthoekige vorm en een wandelzone om de rotonde krijgt de rotonde een inrichting als een plein

Het ontwerp past binnen het zogenaamde ‘Shared Space principe’: als alle verkeersdeelnemers strikt gescheiden worden gaat ieder zijn eigen gang en kijkt men vaak niet voldoende uit. Dit vergroot de verkeersonveiligheid. In plaats hiervan gaat het bij Shared Space om een verkeersruimte waarin niet alles tot in detail geregeld is maar waar de verkeersdeelnemers door de inrichting van het plein er rekening mee houden dat ze voorzichtig moeten zijn.

Naast de aanpak van het kruispunt vinden ook andere werkzaamheden plaats waaronder rioleringswerkzaamheden. Er komt een apart regenwaterriool: het schone regenwater wordt gescheiden van het vuilwaterriool. Ook krijgen de bomen, die karakteristiek zijn voor de Klazienaveensestraat, extra ruimte door een wegversmalling naar 5,8 meter. Op de kruisingen met de Meester Koehoornstraat en het Boekweitveld komen plateaus. Daarnaast worden de trottoirs langs de Klazienaveensestraat herbestraat.
Provincie:
Tag(s):