woensdag, 28. maart 2007 - 16:17

Gevangenisstraf voor dodelijk ongeval Zeist

Zeist

De rechtbank Utrecht heeft een 18-jarige man uit Zeist veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat de man in januari 2007 een dodelijk verkeersongeval heeft veroorzaakt.

De man reed volgens de rechtbank ‘zonder enige (verkeers)noodzaak met hoge snelheid tegen de rijrichting van het overige verkeer in’ achteruit in een auto en zag hierbij een op de fiets passerende vrouw over het hoofd. De vrouw kwam ten val en overleed vijf dagen later. Het OM had drie jaar gevangenisstraf geëist, wegens doodslag.

De rechtbank acht doodslag echter niet bewezen, omdat niet vaststaat dat de man de fietsende vrouw voor de aanrijding feitelijk heeft gezien. De man kan daarom in de ogen van de rechtbank geen (voorwaardelijk) opzet hebben gehad op de dood van de vrouw. Wel is er sprake van ‘grove schuld’ door de ‘opeenstapeling van verkeersfouten, die de verdachte heeft gemaakt’, aldus de rechtbank.

Naast de gevangenisstraf kreeg de man werkstraffen van in totaal 180 uur opgelegd. Bovendien mag hij gedurende drie jaren geen motorvoertuigen meer besturen.
Provincie:
Tag(s):