donderdag, 24. mei 2007 - 8:59

Gewasbeschermer Arkema sluit de deuren

Vlissingen

Arkema B.V. in Vlissingen stopt met de productie van gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor vervallen zeker 45 van de 157 arbeidsplaatsen in de Zeeuwse fabriek. CNV Chemie en energiebestuurder Evert Jan van de Mheen hopen zoveel mogelijk gedwongen ontslag te voorkomen, maar zijn tegelijkertijd reëel.

"Waar eenderde van de werkgelegenheid verdwijnt is dat een haast onmogelijke opgave. We zullen daarom veel aandacht schenken aan een goed sociaal plan waarin mensen van werk naar werk kunnen worden bemiddeld."

Volgens het bedrijf is de strenge milieuwetgeving aanleiding tot de voorgenomen sluiting. Gebruik en verkoop van de middelen die Arkema produceert - waarin tin is verwerkt - is niet meer toegestaan in eigen land. En in het buitenland gaat men liever te rade bij goedkoper concurrenten. Pogingen om vervangende producten te kunnen leveren en te produceren liepen op niets uit.

De Arkemagroup maakte eerder deel uit van de TOTAL-groep, maar verzelfstandigde. Als zelfstandig bedrijf bleek het alras niet meer in staat om de maandelijkse verliezen van circa 6 ton nog te kunnen velen. Vorig jaar werd de agri-divisie al verkocht aan het Indiase bedrijf UPL. Daarbij werden echter geen sluitende afspraken gemaakt over de argibusiness in Vlissingen.

Volgens Van de Mheen is de gang van zaken bij Arkema een nieuwe gevoelige klap voor de werkgelegenheid in Zeeland. Bij Arkema blijven ze nog wel toevoegingen voor glasproducten, zoals bierflesjes, produceren.
Provincie:
Tag(s):