vrijdag, 23. november 2007 - 19:51

Gezochte moordenaar in dienst bij de overheid

Amsterdam

Halverwege de jaren negentig zijn de Justitieministers Sorgdrager en Korthals een uit Suriname ontsnapte moordenaar, die in Nederland ondergedoken bleek te zitten, volledig uit het oog verloren. Daardoor kon de nu 48-jarige Robbert Guman ongestoord een nieuw bestaan opbouwen in Den Haag. Hij werkte als IT’er zelfs voor verschillende overheidsinstanties, tot op de dag van vandaag. In 1994 verzekerde Sorgdrager de Tweede Kamer nog dat Justitie er alles aan zou doen om Guman in Nederland achter de tralies te krijgen. Maar het bleef bij deze loze belofte, ook onder haar opvolger Korthals. Dit blijkt uit een onderzoek van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.

Zondagavond 25 november om 21.30 uur laat de huidige minister van Justitie Hirsch Ballin in het SBS 6-programma weten dat hij het feit dat deze kwestie tien jaar heeft stilgelegen “ten zeerste betreurt� en erop toe zal zien dat de zaak nu “voortvarend zal worden behandeld.� Hij heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld en contact opgenomen met de Surinaamse autoriteiten.

Robbert Guman werd in 1994 in Suriname bij verstek veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vader, een jaar daarvoor. Het motief was roof. Door een bewaker om te kopen was hij via Frans Guyana naar Nederland ontsnapt. Peter R. de Vries, misdaadverslaggever werd afgelopen zomer getipt over de verblijfplaats en de werkzaamheden van Guman en startte een eigen onderzoek in Nederland en Suriname. Onlangs confronteerde De Vries de voortvluchtige moordenaar voor de deur van zijn werkgever in Utrecht met zijn bevindingen.
Provincie:
Tag(s):