donderdag, 12. april 2007 - 22:06

GGD start hepatitis C campagne

Maastricht

De GGD Zuid Limburg is samen met de GGD Amsterdam deze week een speciale hepatitis C campagne begonnen. Tijdens deze campagne roepen beide GGD’en inwoners op om via een vragenlijst op www.heptest.nl te achterhalen of de kans bestaat dat ze besmet zijn met het hepatitis C virus. Veel mensen zijn besmet met het virus zonder dit zelf te weten. Hepatitis C kan leiden tot een ernstige ziekte, wanneer de besmetting niet tijdig wordt ontdekt. De bloedtest, die aantoont of het virus in het bloed zit, is voor inwoners van de regio Zuid-Limburg en Amsterdam tijdens deze campagne gratis.

Geschat wordt dat in Zuid-Limburg circa 600 tot 2400 burgers besmet zijn met het hepatitis C, zonder het te weten. Het hepatitis C virus vindt men bij jong én oud. In tegenstelling tot hepatitis A of B is er voor hepatitis C geen vaccin. Er bestaat wel een goede behandeling.

Het hepatitis C virus wordt overgedragen door contact met besmet bloed. Je kunt het op diverse manieren krijgen. De één raakt 15 jaar geleden besmet door een bloed-transfusie, de ander door een tatoeage van vorig jaar of door een operatie in een ander land. Zo zijn er nog veel meer manieren om hepatitis C op te lopen.

Bijzonder aan een hepatitis C infectie is dat je aanvankelijk meestal niets merkt. Er zijn vrijwel geen lichamelijke klachten. Toch kan het virus de lever ernstig aantasten. Dit kan leiden tot leverfalen, leverkanker en sterfte. Het kan wel tot 30 jaar na besmetting duren voordat mensen lichamelijke klachten krijgen. Dan is het soms te laat voor een behandeling.

Onlangs is de behandeling tegen hepatitis C erg verbeterd. Bij tijdige ontdekking van het virus kan men veel doen om ernstige schade aan de lever te voorkomen. Ook kan men voorkomen dat het virus wordt overgedragen naar andere mensen. Daarom is het erg belangrijk om (tijdig) te weten of iemand een hepatitis C infectie heeft.
Provincie:
Tag(s):