woensdag, 28. februari 2007 - 16:30

GGD start onderzoek naar gebruik van alcohol en drugs

Wijk bij Duurstede

Nederlandse scholieren zijn de grootste drinkers van Europa. Dat bleek uit een grootschalig onderzoek (ESPAD, 2003) uitgevoerd in 35 landen. Een kwart van de Nederlandse scholieren drinkt meer dan tien keer in de maand alcohol. Dat is de reden dat de GGD Midden-Nederland een onderzoek start om te weten hoe het is gesteld met het alcohol en drugsgebruik van de jongeren in Wijk bij Duurstede.

Op maandag 5 maart krijgen 1500 Wijkse jongeren van 16 t/m 24 jaar oud een brief. In deze brief staat een code waarmee ze via internet een vragenlijst kunnen invullen. De vragen gaan over het gebruik van alcohol, wiet/hasj en andere drugs. Hoe meer jongeren de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder de uitkomst.

In 2003 is het laatste onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 15 jaar gehouden. Dat was tijdens de reguliere scholierenonderzoeken, die de GGD om de vier jaar herhaalt. Ook tijdens dit onderzoek is gekeken naar het drank- en drugsgebruik. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het aantal glazen alcohol dat Wijkse jongeren gemiddeld per keer drinken hoger is vergeleken met het regionale gemiddelde van 17%. In Wijk drinkt 21% gemiddeld vijf glazen alcohol, 7% gebruikt Cannabis en maar liefst 17% is afgelopen maand dronken geweest.

De gemeente Wijk bij Duurstede wil de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken voor de diverse activiteiten van de gemeentelijke alcohol- en drugscampagne DENK NA!. Deze campagne loopt van 2006 tot 2009 en is een intensivering van het reeds bestaande beleid, het gaat hierbij om extra activiteiten.
Provincie:
Tag(s):