dinsdag, 5. juni 2007 - 9:08

Gouden meesterstuk voor paleis het Loo

Apeldoorn

Paleis Het Loo heeft een unieke gouden penning uit de zeventiende eeuw verworven. Het stuk heeft een diameter van 8,5 centimeter, waarmee het een van de grootste penningen is die ooit in de zeventiende eeuw werden geslagen.In technisch opzicht een waar meesterstuk.

Op de voorzijde van de penning staat koning-stadhouder Willem III (1650-1702) afgebeeld, de grondlegger van Paleis Het Loo, gekleed in mantel en met een lange pruik. Op de achterzijde is de vrouwenfiguur ‘Brittannia’ gegraveerd, het symbool voor Engeland. De stempel voor het portret van de koning-stadhouder werd in 1698 vervaardigd door James Roettiers in Londen. Op de penning zelf staat geen datering. Dit soort kostbare penningen werd veelal van overheidswege geslagen en als geschenk gegeven aan relaties.

Heel bijzonder is dat bij de penning ook het originele etui bewaard is gebleven, bekleed met bordeaux-rode zijde en afgezet met gouddraad. Meestal gaan dergelijke etuis in de loop der eeuwen verloren. De penning komt uit het bezit van de Engelse baronnen St. Oswald.

De gouden penning is vanaf zaterdag 2 juni aanstaande te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend op dinsdag t/m zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.
Provincie:
Tag(s):