vrijdag, 20. april 2007 - 13:27

Gratis bus helpt bij sociale activering 55+

Tilburg

Gratis busvervoer voor 55+ draagt bij aan het tegengaan van vereenzaming. Tien procent van de nieuwe 55+ reizigers geeft aan dat ze zonder de gratis bus thuis waren gebleven. Dat zijn 1300 ouderen per week. Dat is een van de opvallende resultaten van het experiment met gratis bussen voor 55-plussers in Tilburg. Tilburg kent bijna 50.000 ouderen.

Sinds de invoering van gratis openbaar vervoer voor ouderen in Tilburg op 1 oktober is het gebruik door de doelgroep bijna verdriedubbeld. Dat, en meer, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau XTNT dat in opdracht van de Gemeente Tilburg de proef met gratis openbaar vervoer onderzocht. Deze werden donderdag door wethouder Els Aarts en het bureau bekendgemaakt op een themacongres over gratis openbaar vervoer in Tilburg.

Zo'n 40% van die nieuwe busrijders zegt de auto voor de bus te hebben laten staan. Dit scheelt een behoorlijk aantal autokilometers, ongeveer 5000 autoverplaatsingen in de week. Hierdoor neemt de bereikbaarheid van de binnenstad toe en heeft het een kleine maar positieve bijdrage op de luchtkwaliteit in de stad.

Per week pakten gemiddeld duizend nieuwe mensen de bus. Ruim 45% van de reizigers zat in de leeftijdscategorie tussen de 55 en 65 jaar. Toch was het aantal mensen dat de bus naar het werk pakte marginaal; het ging vooral om bezoek aan stad, vrienden of familie of de winkel.

De proef loopt nog tot juli. Daarna doet Tilburg een beroep op de provincie om de pilot door te zetten. De provincie Noord Brabant nam halverwege de proef de verantwoordelijkheid over het busvervoer over.
Provincie:
Tag(s):