vrijdag, 8. juni 2007 - 10:16

Gratis openbaar vervoer voor bezoekers P+R-terreinen

Amsterdam

De gemeente Amsterdam start in het najaar met een proef waarbij bezoekers die hun auto parkeren op P+R-terreinen gratis met het openbaar vervoer verder kunnen reizen de stad in. Dit heeft de gemeentee Amsterdam bekendgemaakt.

Vanaf de autovrije dag op zondag 23 september tot het eind van het jaar krijgt elke auto die op een van de Amsterdamse P+R-terreinen parkeert maximaal vijf gratis openbaar vervoerkaartjes. Momenteel zijn dat maximaal twee kaartjes, terwijl maar liefst 40% van de bezoekende auto’s meer dan twee inzittenden telt. Met dit experiment kunnen meer mensen op een gastvrije manier de stad in.

Het college van B&W heeft besloten om € 200.000 beschikbaar te stellen voor deze proef van drie maanden. Een deel van dit bedrag is bestemd voor de communicatie over deze proef.

Tjeerd Herrema: ‘Binnen de ring slibben de wegen steeds meer dicht en dat heeft slechte gevolgen voor de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad. P+R-terreinen zijn een van de belangrijkste middelen om ervoor te zorgen dat meer bezoekers van de stad het openbaar vervoer gebruiken om de stad in te komen, in plaats van met de auto.’

‘En steeds meer mensen beseffen dat: Het aantal gebruikers is in 2006 met 25% toegenomen, maar het kan nog altijd meer. Wat mij betreft komen er de komende jaren meer P+R-terreinen bij. Ook komen er meer maatregelen om het gebruik van P+R-terreinen te stimuleren. Deze proef is de eerste maatregel,'aldus Herrema.

Toename aantal gebruikers met 25%
Het aantal automobilisten dat gebruik maakt van een P+R, nam in 2006 met 25% toe. Aangenomen wordt dat de stijging in 2007 doorzet. De extra stimulans van € 200.000 moet leiden tot een extra groei van 10%. Op basis van de bevindingen van de proef wordt besloten over de structurele voortzetting en financiering van het verstrekken van maximaal vijf kaartjes per auto.

Vier locaties
Amsterdam telt vier P+R-locaties waar bezoekers van de stad voor € 5,50 per 24 uur kunnen parkeren en gratis kunnen overstappen op het openbaar vervoer. Deze P+R’s zijn gevestigd bij het NS station Sloterdijk, op het Zeeburgereiland, in de parkeergarage van het Olympisch Stadion en onder de Amsterdam ArenA.
Provincie:
Tag(s):