donderdag, 31. mei 2007 - 8:56

Greenpeace zet klok Domtoren op vijf voor twaalf

Utrecht

Tien actievoerders van Greenpeace hebben vanmorgen rond 07.00 uur in de Utrechtse Domtoren de wijzers van de klok op vijf voor twaalf gedraaid. Klimmers ontrolden vanaf de toren een spandoek met de slogan ‘Help ons klimaat niet naar de kolen’. Greenpeace wil met deze actie duidelijk maken dat energiebedrijven lak hebben aan alle zorgen om klimaatverandering.

De energiebedrijven staan op het punt vijf nieuwe kolencentrales te bouwen die een enorme, klimaatgevaarlijke CO2-uitstoot opleveren. Greenpeace vindt dat onaanvaardbaar. Vandaag wordt door Greenpeace ook een website gelanceerd waarop iedereen de campagne tegen de kolencentrales en vóór schone energie kan ondersteunen: www.stopnieuwekolencentrales.nl

�Het is vijf voor twaalf voor het klimaat. We moeten overschakelen op schone energie, kolencentrales kunnen echt niet meer�, zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. Voor energiebedrijven is het belangrijkste argument voor de bouw van kolencentrales dat steenkool goedkoop is en decennialang voorradig blijft, een kortzichtige reden.

De ernstige klimaatverandering en vervuiling die het gevolg is, zadelt de maatschappij op met ongekend hoge kosten. De CO2-uitstoot van de geplande centrales is zo groot dat de verplichtingen voor beperking van CO2-uitstoot van de Europese Unie en het kabinet onhaalbaar worden.

Steenkool heeft sinds 2003 de plek van wereldwijd meest klimaatverstorende brandstof overgenomen van olie. Dit komt door de massale bouw van kolencentrales. In Nederland zou het gaan om maar liefst vijf kolencentrales, genoeg voor dezelfde CO2-uitstoot als ruim het hele Nederlandse wagenpark.

Dit terwijl alle technologie om schone energie op te wekken al voorhanden is. “De kolenplannen bewijzen dat de energiebedrijven maling hebben aan het milieu. In hun reclames laten ze steeds windmolens zien; in werkelijkheid zijn ze bezig met investeringen die desastreus zijn voor het klimaat. Het kabinet moet ingrijpen en nieuwe kolencentrales onmogelijk maken�, zegt Hans Altevogt.

Energiebedrijf Essent kondigde recent als vijfde aan een kolencentrale te willen bouwen, in Geertruidenberg. Nuon en RWE willen een kolencentrale bouwen in de Eemshaven in Groningen. E.ON en Electrabel kozen de Maasvlakte in Rotterdam.

De energiebedrijven zijn inmiddels vergunningsprocedures voor de kolencentrales gestart. Alle bedrijven vragen vergunningen aan voor het 100% verstoken van steenkool, zonder CO2-afvang en zonder bijstook van biomassa. De technologie voor het grootschalig afvangen en ondergronds dumpen van CO2 is nog niet beschikbaar.

Mocht die techniek ooit gerealiseerd worden dan kan slechts een deel van de CO2 ondergronds gedumpt worden, tegen hoge kosten. Greenpeace zal juridisch alles in het werk stellen om deze vergunningen tegen te houden.
Provincie:
Tag(s):