woensdag, 12. december 2007 - 18:44

Grensoverschrijdend breedbandproject

Breda

Provincies, gemeenten en steden in de Nederlands-Duitse grensregio steunen gezamenlijk de aanleg van een grensoverschrijdende breedbandinfrastructuur en de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten. Dit is de belangrijkste uitkomst van een strategieworkshop in het kader van het INTERREG IIIA project ‘Masterplan Breedband 3N’ op 29 november jl. in de Duitse stad Kleve.

Ongeveer 50 vertegenwoordigers van de deelnemende regio’s troffen elkaar in Kleve om over de resultaten van het project ’Masterplan Breedband 3N’ te discussiëren. Aanwezig waren zowel vertegenwoordigers van de provincies Overijssel en Gelderland, de Staatskanselarij Nordrhein-Westfalen, het Europabureau van de Duitse deelstaat Niedersachsen en de Euregio’s als vertegenwoordigers van vele steden, Duitse kreisen en gemeenten.

In het Masterplan Breedband 3N wordt een breedbandstrategie opgesteld voor de Nederlands-Duitse grensregio. Op basis van deze activiteiten is het concept voor een gemeenschappelijk Masterplan Breedband 3N ontwikkeld. Duidelijk werd dat de toegang tot de nieuwste breedbandtechnologieën van groot belang is voor de wetenschappelijke en sociale ontwikkeling van de grensregio. Tegelijkertijd werd echter duidelijk dat verdere gezamenlijke inspanning nodig is om de Euregio te voorzien van toekomstvaste breedbanddiensten en –infrastructuren.

Binnen het majeure project worden innovatieve breedbanddiensten in de voorgenoemde toepassingsgebieden ontwikkeld, begeleid en ondersteund door de aanleg van een grensoverschrijdende breedbandinfrastructuur. Er wordt reeds gewerkt aan een serie concrete voorstellen. Begin 2008 wordt de presentatie van de eerste initiatieven verwacht.

Tijdens de komende maanden zal het voorstel voor het majeure project verder worden uitgewerkt. Geïnteresseerde partijen worden van harte uitgenodigd contact met de projectorganisatie op te nemen om hun initiatieven en projecten voor te leggen.
Provincie:
Tag(s):