zaterdag, 24. februari 2007 - 15:36

Grimmige sfeer bij demonstratie extreem rechts

Doetinchem

De demonstratie die de Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdag in Doetinchem houdt heeft enig oponthoud ondervonden doordat er toch tegen demonstraten aanwezig zijn. Een groep van 150 Doetinchemse jongeren verzamelden zich bij het startpunt van de demonstratie aan de Terborgseweg. Zestig van hen zijn aangehouden, en afgevoerd door de politie. De sfeer was de gehele middag grimmig.

Vrijdag verbood de rechter een tegendemonstratie van de Anti Fascistische Actie (AFA) omdat de burgemeester en confrontatie tussen beide partijen vreesde. De politie was in grote getale op de been en ook de Mobiele Eenheid was prominent op het plein aanwezig.

De route zou lopen via de Stationsstraat, J.F. Kennedylaan, Dr. Huber Nootstraat naar de Raadhuisstraat waar een toespraak gehoudenwerd. Via de Terborgseweg kwamen de demonstraten rond 17.30 uur terug op de Stationstraat.

De NVU protesteerde tegen het openen van de grenzen voor Oost-Europese arbeiders en de Europese Unie. Een maand geleden demonstreerden ze al in Zutphen.

Volgens een woordvoerder van de politie zouden jongeren die op het plein aanwezig waren, niet van de AFA zijn.
Provincie:
Tag(s):