donderdag, 18. januari 2007 - 13:33

Groen licht voor GETZ en Music Dome Amsterdam Zuidoost

Amsterdam

De wethouders Maarten van Poelgeest en Carolien Gehrels hebben donderdag 18 januari gezamenlijk bekendgemaakt dat GETZ en de Music Dome in Amsterdam-Zuidoost gebouwd kunnen worden. Wat het college van B&W betreft zijn er geen
belemmeringen meer voor het realiseren van beide projecten.

Hiermee is een investering gemoeid van ruim 300 miljoen euro. GETZ is een uitgaanscentrum met retail, cultuur, entertainment, een hotel, horeca, woningen en parkeren aan de Arena boulevard. De Music Dome is een evenementenhal met een capaciteit van 15.000 bezoekers.

Wethouder Carolien Gehrels: “Met het realiseren van deze projecten wordt de stedelijke opgave voltooid om van Zuidoost op cultureel en zakelijk gebied een bruisende en sprankelende plek te maken, waarin vooraanstaande culturele en zakelijke partners deelnemen.�

Door de bouw van GETZ en de Music Dome wordt Amsterdam-Zuidoost het tweede uitgaansgebied van Amsterdam en ontstaat een nieuw stadshart. Het gebied krijgt hiermee Europese aantrekkingskracht. Het centrumgebied van Zuidoost wordt met deze ontwikkelingen een plek waar Amsterdammers en mensen van ver buiten de stad kunnen genieten van sport en theater, grote popconcerten en intieme optredens en een groot aanbod aan winkels.

Naar verwachting leveren GETZ en de Music Dome een flinke impuls voor de werkgelegenheid in Zuidoost. In heel GETZ zullen 2500 arbeidsplaatsen ontstaan, die door ongeveer 9000 vol- en deeltijdwerkers vervuld worden. In de Music Dome zullen per evenement ruim 350 mensen werken.

Aan de ontwikkeling van GETZ werkt, naast de gemeente Amsterdam, een groot aantal private partijen mee. De gemeente is blij met deze samenwerking die de laatste maanden is geïntensiveerd en uiteindelijk tot een doorbraak heeft geleid. Wethouder Van Poelgeest: “Het creëren van een stadshart is een ingewikkeld proces. Wij proberen bij dit soort grote projecten steeds vaker en intensiever samen te werken met marktpartijen. Op die manier ontstaat er een breed draagvlak en gezamenlijk vertrouwen in het project. We hebben goed onderhandeld, en partijen bleken bereid elkaar te helpen.�

De gemeente Amsterdam werkt in dit project samen met OMC (Ontwikkelings Maatschappij Centrumgebied), een samenwerking van ING Real Estate, BAM Vastgoed en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. Ook oningbouwcoöperatie De Key is nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van woningbouw in het centrumgebied. De inzet van MOJO Concerts en de verschillende cultuurpartijen verenigd in ZO!

Cultuur was onontbeerlijk voor het slagen van het project. Door een samenwerkingsverband met Holland Symfonia ontstaat een aanzienlijk gunstiger exploitatie waardoor er een daling van de subsidiebehoefte wordt gerealiseerd ten opzichte van de verwachting van 2002.
Provincie:
Tag(s):