donderdag, 11. januari 2007 - 0:02

Groninger Museum opent nieuw depot

Groningen

Donderdag 11 januari 2007 opent het Groninger Museum zijn nieuwe depot. Al jaren kampte het Groninger Museum met depotproblemen. De collectie, bestaande uit zo'n veertig duizend kunstwerken en historische objecten, werd in verschillende depots, verspreid over de provincie en de stad, bewaard. In sommige depots waren de bewaaromstandigheden erbarmelijk.

De huidige directeur, Kees van Twist, noemde zes jaar geleden bij zijn aantreden de realisering van een nieuw depot als een van zijn belangrijkste beleidsdoelstellingen. Met steun van de gemeente en de provincie Groningen, J.B. Scholten en VSB fonds heeft het Groninger Museum het nieuwe depot weten te financieren, technisch inhoudelijk is het Groninger Museum bij de bouw geadviseerd door de deskundige van het Instituut Collectie Nederland, Dr. Ton Jutte .

Het depot met een totale oppervlakte van 6000 vierkante meter kwam tot stand met een totaal bedrag van 5,3 miljoen euro, inclusief de inrichting. Een deel daarvan, 1000 vierkante meter, heeft het Groninger Museum voor een periode van tenminste 15 jaar verhuurd aan de Groninger Archieven. Het is gebruikelijk dat museumdepots ruimer worden gebouwd dan op het moment van opening nodig vanwege de groei van de collecties in de toekomstige decennia.
Provincie:
Tag(s):