donderdag, 19. april 2007 - 9:50

Gronings studentenkoor viert 125ste verjaardag

Groningen

Zaterdag 26 mei 2007 is het cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen het toneel van het allereerste Nederlands Studenten Muziek Festival (NSMF). De hele dag zijn er concerten van studentenkoren en -orkesten uit heel Nederland. Het festival wordt georganiseerd door het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi om het 125-jarig bestaan van de vereniging te vieren.

Het is de eerste keer dat een klassieke muziekfestival van deze omvang door amateurs in Groningen wordt georganiseerd. Het NSMF heeft deelnemers uit het hele land; van Leiden tot Nijmegen en Eindhoven. De studenten zijn amateur-zangers en -musici die op hoog niveau muziek maken. De concerten worden gegeven in de grote en kleine zaal in De Oosterpoort in Groningen. De optredens duren ongeveer een uur en zijn te bezoeken voor drie euro per concert.

Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi begon op 26 april 1882 als een mannenkoor met leden van het studentencorps Vindicat atque Polit. Later ging ook vrouwen, leden van Magna Pete, zingen bij het grootkoor. Het koor werd steeds vaker begeleid door instrumentalisten en in 1924 werd het symfonieorkest opgericht. In 1967 werd het a-capellakoor opgericht door mensen uit het koor die met een kleine selecte groep kamermuziek wilden zingen. Sinds 1970 is Bragi onafhankelijk van Vindicat en toegankelijk voor alle Groningse studenten. Op dit moment heeft Bragi ruim honderd leden in drie geledingen: grootkoor, orkest en a-capellakoor. Om het 25e lustrum te vieren worden naast het festival ook een oud-ledendag en een gala georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):