donderdag, 6. december 2007 - 20:35

Grootscheepse controle valt in het water

Gorinchem

Stilstaande motoren en een lege vrachtauto-scanner. Dat was het beeld bij de integrale transportcontrole vandaag langs de A-15 bij Gorinchem. Harde wind en zware regenval verhinderden de controleurs van de diverse overheidsdiensten om op een verantwoorde manier hun werk te doen.

"Het was voor de politiemotoren bijna niet te doen om de vrachtauto's van de weg te halen en eenmaal bij de controle waaiden de vervoersdocumenten over het terrein of regenden ze nat, waardoor ze praktisch onbruikbaar werden.", aldus dhr. Van Nimwegen, persvoorlichter van de politie district Zuid-Holland-Zuid.

Slechts 14 voertuigen werden gecontroleerd op met name de verkeersveiligheid. In totaal werden zo'n tien overtredingen geconstateerd waarvoor een boete werd uitgeschreven of een waarschuwing werd gegeven. Het betrof in één geval een geruime overschreiding van de rijtijdenwet, waarvoor de chauffeur naast een proces verbaal een verplichte rust van ten minste negen uur werd voorgeschreven. Verder werden enkele voertuigen betrapt op overbelading en niet correct aangebrachte lading.

Toch is de actie niet geheel voor niets geweest. Organiserende dienst van deze controle was de politie Zuid-Holland-Zuid, die aanwezig waren met agenten van de Surveillancedienst, Regionale Verkersondersteuning, Verkeershandhaving, Unit Vreemdelingenpolitie, Bestuurlijke Politiezorg en Milieuhandhaving. Zij werden geflankeerd door controleurs van de KLPD met onder andere een weegbrug, de Douane met een mobiele vrachtauto-scanner, Rijkswaterstaat, Inspectie VROM, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Arbeidsinspectie, Agentschap Telecom, Provincie Zuid Holland en Rijksdienst Wegverkeer.

Tijdens de controle vond een bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van de overheidsdiensten uit andere regio's om te laten zien hoe de samenwerking tussen de diensten in zijn werk gaat en om een optimale afstemming te bewerkstelligen tussen zowel de diensten onderling als tussen de regio's, om zodoende tot een landelijke standaard te komen. De KLPD werkt inmiddels met een centrale database - Tracopol - waar de resultaten van alle controles in worden bewaard. De "leermomenten" die uit deze controle konden worden gehaald waren onder meer een goede afstemming tussen de overlappende mogelijkheden van de verschillende diensten en het plaatsen van "slechtweer-voorzieningen".
Provincie:
Tag(s):