woensdag, 31. januari 2007 - 14:19

Grootste drugslab 'ter wereld' blootgelegd

Haarlem

In het Noord-Hollandse Haarlem heeft het Openbaar Ministerie in samenwerking met de FIOD/ECD een enorm drugslaboratorium blootgelegd. Volgens het OM gaat het om het grootste drugslab dat ooit in Nederland is aangetroffen, wellicht de grootste in ‘de wereld’. Dinsdagavond viel de FIOD/ECD de loods aan de Nijverheidsweg binnen.

Daarbij werden twee op dat moment in het pand aanwezige personen aangehouden. Buiten het pand werden nog eens twee aanhoudingen verricht. Dit heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket woensdag bekend gemaakt.

In de loods zijn een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen voor het vervaardigen van synthetische drugs (o.a. xtc) en stonden er 2 tabletteermachines met elk een capaciteit van 100.000 pillen per uur. Het OM schat in dat er in de loods al zes tot acht miljoen pillen zijn vervaardigd.
Verder is er een dure Audi A8 in beslag genomen.

Volgens de woordvoerder van het OM is deze locatie groter dan het in november 2005 ontmantelde laboratorium in Nederweert. Deze werd toen bestempeld als de grootste locatie gevonden in Europa.

De FIOD/ECD kwam het laboratorium op het spoor nadat er op dat adres grote hoeveelheden chemicaliën werden afgeleverd. Een speciaal team voor het ontmantelen van laboratoria is bezig met het leeghalen van het gebouw. Het leeghalen van het laboratorium zal waarschijnlijk tot en met donderdag duren.
Provincie:
Tag(s):