maandag, 1. januari 2007 - 21:30

Grootste knelpunt is A4 Zoeterwoude-Rijndijk

Utrecht

Zoeterwoude-Rijndijk, langs de A4 richting Delft, is het grootste knelpunt voor wat betreft files. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Verkeers en Informatie Dienst de VID. De rijstrookbeperking de zware verkeersstroom vanaf de toerit Hoogmade en de brug over de Oude Rijn zijn de oorzaken van circa 1,8 miljoen verloren uren in het afgelopen jaar. Dat is 2,6 procent van de bijna 69 miljoen uur die in Nederland in 2006 door files verloren ging.

De nummer twee en drie van de file top 50 zijn het Coenplein op de binnenring van de A10, een vertrouwde plaats voor dit knelpunt dat vroeger als Coentunnel door het leven ging, en de aansluiting Hedel op de A2 richting Den Bosch.

In de Nota Mobiliteit, waarin wordt beschreven hoe het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de files wil bestrijden, wordt verondersteld dat de in de nota beschreven maatregelen de filedruk beperken tot 60% van de in 2000 geregistreerde hoeveelheid. Inmiddels is filedruk sinds 2000 met ruim 26 procent toegenomen, zodat mag worden verondersteld dat de maatregelen tot dusver nog weinig effect hebben gehad. In 2006 steeg de filedruk (ook wel filezwaarte genoemd) met 7,2 procent. Filedruk is de lengte maal de duur van de files.

Net zoals vorig jaar was november de drukste maand. Van de tien drukste dagen van 2006 vallen er vijf in november. Toch bleef de filedruk in november achter bij november 2005: nog steeds is dat de drukste maand vanaf het begin van de registratie. Het weer was in 2006 een factor van weinig belang: de drukste fileseizoenen kenden niet meer neerslag dan normaal en minder dan 2005.
Provincie:
Tag(s):