woensdag, 26. december 2007 - 13:31

Grootste vliegtuig ter wereld op Schiphol

Schiphol

Het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov AN-225, is op Tweede Kerstdag rond 19.00 uur onder grote belangstelling van duizenden toeschouwers op Schiphol Airport geland. Het reusachtige toestel kwam vanuit Kiev zware vrachtstukken ophalen voor transport naar Minsk. Dit heeft een woordvoerder van luchthaven Schiphol woensdag tegenover Blik op Nieuws bevestigd.

Het was voor het eerst dat de AN-225 op Schiphol landde. Oorspronkelijk zou het vliegtuig al woensdagmiddag rond 14.00 op Schiphol aankomen maar door diverse vertragingen tijdens het laden werd de verwachte aankomsttijd diverse keren bijgesteld.

De enkele duizenden toegestroomden vliegtuigspotters blokkeerden woensdagavond de toegangswegen rond de Zwanenburgbaan op Schiphol. Iedereen probeerde een geschikt plekje te vinden om de reusachtige Antonov AN-225 goed te kunnen zien landen.

De verwachte aankomsttijd was inmiddels voor de zoveelste keer bijgesteld van 18.00 uur naar 19.10 uur. Al sinds 16.00 uur stonden er duizenden auto's langs de Zwanenburgbaan.
De spotters kwamen vanuit heel Nederland op tweede kerstdag naar de luchthaven om een glimp op te kunnen vangen van ‘s-werelds grootste vrachtvliegtuig.

Nog niet eerder landde het enorme gevaarte op Schiphol, wel deed het Eindhoven en Geilenkirchen aan. De Koninklijke Marechauchee probeerde al verkeer in goede banen te leiden maar de vele auto’s rond de Zwanenburgbaan verstopte de doorstroom van het verkeer.

Met een temperatuur van 4 graden boven nul was het best afzien in het open veld rondom de luchthaven maar de toeschouwers hadden het er voor over. Velen gewapend met fototoestellen en verrekijkers zagen om even na 19.00 uur de AN-225 dan eindelijk landen op de Zwanenburgbaan.

Reusachtige afmetingen
De AN-225 beschikt over 6 straalmoteren en kan 250.000 kilo aan lading meenemen. Wanneer het toestel maximaal is beladen gaat er aan totaalgewicht voor 600.000 kilo de lucht in. Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 88,40 meter een lengte van 84 meter en is 18,20 meter hoog. De maximale snelheid van de AN-225 is 850 km/h die door de 6x ZMDB Progress D-18T straalmotoren wordt behaald.

Bekijk hier het videofragment
Provincie:
Tag(s):