vrijdag, 14. december 2007 - 11:52

Grote wapen vondst in Groningen

Groningen

De politie heeft afgelopen dinsdag in een woning in de wijk De Hoogte een forse wapenvangst gedaan. In de woning werden diverse verschillende soorten illegale vuurwapens en wapens. De 35-jarige bewoner is aangehouden en ingesloten voor onderzoek.

De verdachte was eerder in een ander strafrechtelijk onderzoek als getuige gehoord. Op basis hiervan en op grond van anonieme informatie werd hij verdacht van het voorhanden hebben van illegale vuurwapens. In de woning trof de politie een heus wapenarsenaal aan.

Het gaat onder meer om vier illegale vuurwapens, waaronder een riotgun, een pistoolmitrailleur (automatisch wapen) en twee pistolen (een colt en een beretta). Bij de wapens werd ook de bijbehorende munitie aangetroffen. Verder werden andere illegale wapens gevonden. Het gaat om een geweer, een professionele kruisboog, een luchtdrukgeweer, enkele explosieven en zwaar vuurwerk.

Ten slotte behoorden ploertendoders, boksbeugels, vilmessen, traangas en pepperspray tot de gevonden serie wapens. In de woning werden ook nog een pistool en een revolver aangetroffen. Voor deze wapens bleek de verdachte een vergunning te hebben. De Stadjer was namelijk lid van een schietvereniging. De politie heeft het voornemen om de vergunning van de verdachte af te nemen.

De man gaf tijdens het verhoor aan dat hij een heuse wapenfanaat is en bovendien gek is op alles wat met het leger en de politie te maken heeft. Hij had naast zijn bed een doorgeladen vuurwapen liggen, omdat hij bang was dat hij thuis zou worden overvallen. Volgens eigen zeggen had hij in zijn woning de mitrailleur getest door met het wapen op een kast te schieten. In de woning trof de politie ook een verkeersbord met kogelgaten aan. De man had de wapens in cafés, via het Internet (Marktplaats) en in het buitenland gekocht.

De verdachte is vrijdag geleid voor de rechter-commissaris, die de man in bewaring heeft gesteld voor twee weken. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de wapens. Ook gaat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zogenoemde schietproeven doen met de wapens. Hiermee wil de politie nagaan of de wapens gebruikt zijn bij schietincidenten in het hele land. De Groninger politie spreekt van een unieke vondst.
Provincie:
Tag(s):