woensdag, 4. april 2007 - 10:09

Haagse Politie rukt niet meer na elk alarm uit

Den Haag

De politie Haaglanden stopt met het rijden op elk inbraakalarm. Uit onderzoek is gebleken dat in de regio Haaglanden zo'n 95% van de inbraakalarmen loos was. “Zo'n 150 keer per maand rukten twee politieagenten daardoor voor niks uit om deze meldingen te onderzoeken".

Volgens de politie kon deze situatie niet voortduren en kunnen ze deze verloren tijd beter gebruiken om échte boeven te vangen. Dit laat een woordvoerder van de politie Haaglanden weten.

Het Landelijk Platform Nodeloze Alarmeringen dat in 1998 is opgericht en waar Politie Haaglanden voorzitter van is heeft samen met andere partijen besloten tot nieuw, landelijk beleid. Deze partijen zijn onder andere het NPI, het MKB, VNO-NCW en vertegenwoordigers van de beveiligingsbranche.

De politie komt voortaan alleen nog in actie wanneer de alarmcentrales een betrouwbare melding doorgeven. Deze melding kan zijn een bevestiging van een getuige of videobeelden waarop verdachten te zien zijn. In dat geval zal de politie met de hoogste prioriteit in actie komen.

"In deze gevallen betekent dat de alarmen met grote zekerheid reëel zijn. Krijgen de politie een zogenaamde geverifieerde melding binnen, dan is er dus meer aan de hand dan alleen een technische storing. De pakkans van eventuele daders wordt op die manier vergroot." Vanaf 1 april 2008 gaat de nieuwe maatregel van kracht en hebben houders van alarmsystemen ruimschoots de tijd om de systemen aan te passen.
Provincie:
Tag(s):