maandag, 26. februari 2007 - 12:30

"Hallo oma, met mij"

Den Haag

Een 47-jarige Hagenaar is op 21 februari veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens het oplichten van oude dames. De man belde bejaarde vrouwen op en deed zich voor als hun kleinzoon.

Hij had acuut geld nodig had omdat zijn auto kapot was, vertelde hij. Hij haalde 'oma' over om geld te pinnen en dat aan een medewerker van de garage te geven, die het zou komen halen. Die medewerker was hij uiteraard zelf.

Het lijkt onbegrijpelijk dat een vreemde zich als kleinzoon kan voordoen. Maar volgens de rechercheurs in deze zaak had deze oplichter daar slinkse manieren voor. “Ik ben het�, zei hij als ‘oma’ vroeg wie ze aan de lijn had. “Je kleinzoon�. “Ben jij dat Kees?�, vroeg de grootmoeder dan. De beller bevestigde dat. “Achteraf dachten de slachtoffers dat hij spontaan de naam van de kleinzoon had genoemd. Maar in feite hadden ze die zelf onthuld�, vertellen de rechercheurs.

De ‘kleinzoon’ volgde de vrouwen naar de pinautomaat en belde op als ze weer thuis waren. “Ik moet bij mijn auto blijven, maar een medewerker van de garage komt het geld ophalen�, zei hij. De vrouwen werden naar een drukke openbare plaats gedirigeerd. Daar had de oplichter zich verdekt opgesteld. Hij keek zorgvuldig of de kust veilig was en stapte op de vrouw af: ‘Bent u de oma van Kees?’

De politie heeft lang op de oplichter gejaagd. Hij heeft sinds eind 2005 zeker 85 vrouwen door heel Nederland benaderd, van wie er negentien geld aan hem hebben gegeven. De man moet daarvoor niet alleen vier jaar de cel in, hij moet slachtoffers die daar om hebben gevraagd ook een schadevergoeding betalen.
Provincie:
Tag(s):