woensdag, 24. oktober 2007 - 14:48

Heemskerk: 'Dicht de digitale kloof'

Staatssecretaris Heemskerk onderzoekt samen met de Europese Commissie hoe de digitale kloof gedicht kan worden. Dat zei hij woensdag 24 oktober 2007 tijdens het zeventiende eChallenges-congres in het World Forum Convention Center.

Recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken laat zien dat jongeren en hoger opgeleiden veel vaardiger met computer en internet zijn dan ouderen en lager opgeleiden.

Verder brengen werklozen en arbeidsongeschikten meer tijd achter de computer door dan werkenden. Maar dit resulteert niet in meer digitale vaardigheden. 'Juist de informatiesamenleving van vandaag de dag schreeuwt om gekwalificeerde mensen ', aldus Heemskerk.

Ook kunnen mensen steeds minder zonder kennis van ICT en internet. Heemskerk bekijkt momenteel samen met de Europese commissie de mogelijkheden voor de overheid om iets aan deze problemen te doen.

Dit is een taak van zowel de overheid als marktpartijen. Die laatsten kunnen volgens Heemskerk sommige ICT- en internetproducten ook toegankelijker maken voor de consument. Daarnaast moeten werkgevers zich realiseren dat investeren in vaardigheden van werknemers loont.

Doel van het eChallenges-congres is de internationale samenwerking op terrein van ICT tussen wetenschappers en bedrijven te stimuleren. Het congres biedt Nederland daarnaast de kans om de sterke positie van Nederland op ICT-vlak over het voetlicht te brengen.
Categorie:
Tag(s):