zaterdag, 15. december 2007 - 21:57

Heerenveen laat NAC nog redelijk heel in Breda

(Elfvoetbal) sc Heerenveen heeft een zeer gevoelige tik uitgedeeld aan naaste concurrent NAC door met maar liefst 1-5 in Breda te winnen. De Friezen staan door de meer dan nuttige overwinning op 29 punten, evenveel als nummer drie Feyenoord dat morgen niet in actie kan komen. NAC blijft voorlopig op de vijfde plek staan met 25 punten.

Vanaf minuut één zat NAC totaal niet in de eigen thuiswedstrijd. sc Heerenveen bepaalde wat er gebeurde en kreeg ook de eerste kansen. In de 12e minuut ontsnapte de dynamische Michael Bradley aan het oog van bewaker Sander van Gessel en de Amerikaan mocht de bal bij de tweede paal brengen, waar twee man ongedekt stond te wachten. Danijel Pranjic werkte de bal echter tegen Rob Penders aan. Vier minuten later schoot Gerald Sibon net over de lat na een prima actie van Miralem Sulejmani.

Pas in de 24ste minuut zorgde het Friese overwicht voor het openingsdoelpunt. Een vrije trap van Jakob Poulsen belandde op het hoofd van Sibon, die wel erg gemakkelijk het duel van Patrick Zwaanswijk mocht winnen. De uitgelopen Jelle ten Rouwelaar was kansloos: 0-1.

NAC probeerde daarna wel druk te zetten, maar reageerde telkens te laat op de afvallende bal. sc Heerenveen oogde fysiek sterker en fitter. Het zwaar uit vorm zijnde NAC had met rust al met 0-3 achter kunnen staan, maar Bradley raakte slechts de lat.

Omdat de Bredanaars ook in de tweede helft de goede wil niet direct konden omzetten in resultaat en de uitblinkers van de laatste weken (Ten Rouwelaar, Kurt Elshot, Patrick Mtiliga, Ronnie Stam) een complete offday hadden, mocht Heerenveen uitlopen naar een monsterscore. Sulejmani zette Elshot kinderlijk eenvoudig opzij en prikte de 0-2 binnen, Ten Rouwelaar blunderde bij een zwabberende vrije trap van Sibon (0-3), Penders legde de bal per ongeluk panklaar voor invaller Paulo Henrique (0-4) en laatstgenoemde mocht ook nog voor 0-5 aantekenen, toen Mtiliga zomaar bij hem inleverde.

Gert-Jan Tamerus redde uit een vrije trap nog de eer (1-5), maar de totale afstraffing was al een feit. Als Heerenveen het vizier wat scheper had gezet, had het zelfs aan dubbele cijfers kunnen gaan denken.

Werkelijk niets lukte bij NAC vandaag en de ploeg van trainer Ernie Brandts had de pech dat een Heerenveen in topvorm – en nog zonder de geschorste Alves – langskwam. Volgende week kans op revanche voor NAC, als het op bezoek gaat bij Sparta. sc Heerenveen treft dan FC Twente.
Categorie:
Tag(s):