zondag, 9. december 2007 - 12:47

Helmond ontsnapt aan giftige gaswolk

Helmond

De brandweerkorpsen van Helmond, Eindhoven en Bakel zijn zaterdagmorgen enkele uren bezig geweest met een lekkage van Salpeterzuur in een bedrijf aan de Lage Dijk in Helmond. Kort na 9.00 uur kwam bij de brandweer de melding binnen van een lekkage in een vat met een oplossing van salpeterzuur en fluorwaterstof. 450 liter van het gevaarlijke goedje was al weggestroomd voordat men het lek kon dichten.

Het lek kon ontstaan omdat de afsluitstop van het vat waarin de oplossing gisteravond was overgepompt niet zuurbestendig was. Het vrijgekomen salpeterzuur kwam wel in de lucht maar bracht geen gevaar met zich mee. De fluorwaterstof echter is wel gevaarlijk maar metingen maakten al snel duidelijk dat deze stof niet was uitgedampt.

Voor het opruimen van het goedje zette de brandweer twee gaspakkenteams in. Een derde eenheid was ter plaatse voor de ontsmetting van de ingezette brandweerlieden. Gedurende de gehele operatie was een ambulance standby voor het geval een van de brandweerlieden iets mocht overkomen.
Provincie:
Tag(s):