dinsdag, 10. april 2007 - 9:52

Hepatitis C campagne online

Amsterdam

Vanaf 10 april start de GGD Amsterdam samen met GGD Zuid Limburg een hepatitis C campagne. Amsterdammers en inwoners van Zuid Limburg worden opgeroepen om op de website www.heptest.nl te kijken of ze in het verleden risico hebben gelopen.

Omdat het hepatitis C virus in het begin geen gezondheidsklachten geeft, zijn veel mensen besmet zonder dit zelf te weten. Op den duur kan hepatitis C echter leiden tot een ernstige ziekte. Als het virus op tijd wordt ontdekt, kan veel gedaan worden om dit te voorkomen.

Op www.heptest.nl kan iedereen een vragenlijst invullen en op een makkelijke manier zien of men in het verleden risico heeft gelopen op besmetting met hepatitis C. Wanneer uit de vragenlijst (risicotest) blijkt dat er sprake is van risico op hepatitis C besmetting dan wordt via de website geadviseerd een bloedtest te laten doen. Voor de mensen die in de regio Amsterdam of Zuid Limburg wonen wordt deze bloedtest onmiddellijk gratis en op een makkelijke manier via de website aangeboden.

Het hepatitis C virus wordt gevonden bij jong én oud en kan leiden tot een ernstige ziekte. In tegenstelling tot hepatitis A of B is er voor hepatitis C geen vaccinatie mogelijk. Er bestaat wel een goede behandeling met medicijnen. Geschat wordt dat 15.000 tot 60.000 mensen in Nederland besmet zijn zonder het te weten.

Het hepatitis C virus wordt overgedragen door contact met besmet bloed. Het virus kan daardoor op verschillende manieren worden opgelopen. De één is besmet geraakt door een bloedtransfusie van 15 jaar geleden, de ander door een tatoeage van vorig jaar of door een operatie in een ander land. Zo zijn er nog veel meer manieren om hepatitis C op te lopen.

Bijzonder aan een hepatitis C infectie is dat je aanvankelijk meestal niets merkt, er zijn vrijwel geen lichamelijke klachten. Toch kan het virus de lever ernstig aantasten en leiden tot leverfalen, leverkanker en sterfte. Het kan wel tot 30 jaar na besmetting duren voordat mensen lichamelijke klachten krijgen en dan is het soms al te laat voor behandeling.

Onlangs is de behandeling met medicijnen tegen hepatitis C erg verbeterd. Als het virus op tijd wordt ontdekt, kan veel gedaan worden om ernstige schade aan de lever te voorkomen. Ook kan worden voorkomen dat het virus wordt overgedragen naar andere mensen in de omgeving. Daarom is het erg belangrijk dat mensen weten of ze een hepatitis C infectie hebben.
Provincie:
Tag(s):