zaterdag, 24. februari 2007 - 11:17

Herdenking februaristaking 1941 in Zaanstad

Zaandam

Op maandag 26 februari aanstaande herdenkt de Zaanstreek de Februaristaking 1941. Dit herdenkingsmoment vindt traditiegetrouw plaats bij het monument op de Wilhelminabrug (bij het Zaantheater) in het centrum van Zaandam. Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort kondigt de minuut stilte aan. Aanvang van de herdenking is om 10.00 uur.

Met de jaarlijkse herdenking wil het gemeentebestuur van Zaanstad de herinnering levend houden aan de vele stakende Zaanse fabrieksarbeiders en medewerkers van winkels, kantoren en scholen, die deelnamen aan deze uiting van protest tegen het brute optreden van de Duitse bezetter.

Het Zaanse herdenkingsmonument is een in brons uitgevoerde beeldengroep die is ontworpen door kunstenares Truus Menger. Het beeldt de verontwaardiging van toen uit en vormt een symbool van waakzaamheid voor de huidige generatie. Het beeldje werd in 2001 onthuld door de kunstenares die daarbij werd geholpen door de oud-burgemeesters Arie Lems en Ruud Vreeman.

Op 25 februari aanstaande zullen de wethouders Ronald Ootjers en Robert Linnekamp het gemeentebestuur van Zaanstad vertegenwoordigen bij de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam. Deze vindt traditiegetrouw plaats bij het monument ‘de Dokwerker’ op het Jonas Daniël Meijerplein.
Provincie:
Tag(s):