maandag, 11. juni 2007 - 20:46

Het Esdalschoolorkest in Rüdesheim am Rhein.

Emmen

Afgelopen week verbleef het schoolorkest van het Esdalcollege in de jeugdherberg in Rüdesheim am Rhein. Elk jaar wordt meteen na de eindexamens een buitenlandse reis georganiseerd met een tweeledig doel. In de eerste plaats worden er dagelijkse repetities gehouden en in de tweede plaats worden er door het orkest optredens verzorgd.

Rüdesheim was voor het orkest een nieuwe locatie. Berlijn, Constanz en Dresden werden reeds een aantal keren bezocht.

’s Maandags werd vanuit Meppen de reis per trein begonnen. Nadat na aankomst de kamers van de prachtig gelegen jeugdherberg waren ingericht en genoten werd van een goede maaltijd stond de eerste repetitie op het programma. Alle stukken, die tijdens de optredens op het programma stonden werden doorgenomen. Dinsdagmorgen werd er weer gerepeteerd. Om twaalf uur werd een optreden verzorgd voor het prachtige museum voor mechanische muziekinstrumenten. Veel (grijze) toeristen bleven luisteren tijdens hun tochtje door het oude centrum van deze mooie wijnstad aan de Rijn.

Rüdesheim is vooral bekend om zijn kwalitatief zeer goede witte wijnen. Na het concert werd het eerder genoemde museum bezocht. Voor muzikanten natuurlijk een must. Prachtig om te zien en te horen hoe men meer dan een eeuw geleden er in slaagde om muziek op mechanische wijze te laten horen.

Op woensdag zag het programma er bijna hetzelfde uit, met dit verschil dat er een nieuw stuk werd ingestudeerd: “ROOD� van Marco Borsato. Het bleek een lastige kluif, maar onder leiding van dirigent Erik van der Weerd werden al goede vorderingen gemaakt . De leden waren dan ook zeer enthousiast over dit voor hen gearrangeerde werk.

Het concert op een mooi terras van een restaurant in de middag kostte menig zweetdruppeltje, aangezien de zon zich van zijn beste kant liet zien, maar dat kon niet verhinderen, dat er met veel enthousiasme werd gespeeld

Donderdagmorgen werd weer gestudeerd op “ROOD�. ’s Middags stond een optreden op een Rijnboot op het programma. In de brandende zon heeft het orkest 3 uur lang gespeeld op het bovendek, terwijl de passagiersboot naar de Lorelei voer.
Als laatste nummer wilden de leden het nummer van Borsato spelen, ook al zat het en nog niet goed in. Na uitleg aan het aanwezige publiek, werd het stuk uitgevoerd. Gezien de enthousiaste reactie van de toehoorders klonk het blijkbaar al goed.

Vrijdagmorgen werden de instrumenten in de meereizende bestelbus geladen en daarna werd de afdaling naar Rüdesheim lopend ingezet op weg naar het station. Om vijf uur werden de leden van het orkest door hun ouders opgehaald in Meppen.
Er kan teruggezien worden op een zeer geslaagde week, waarbij in deze schoolweek maar één vak centraal stond: muziek.
Provincie:
Tag(s):