zaterdag, 7. april 2007 - 19:26

Het muZIEum en de Kunst van het Waarnemen

Nijmegen

De nieuwe expositie ‘Grafische Optische Illusies’ geeft een extra dimensie aan het ‘Opticum’, een vast onderdeel van het muZIEum. In het ‘Opticum’ neemt de bezoeker letterlijk een kijkje in het oog. Hoe werkt, bedriegt of verleidt het oog? De nieuwe expositie toont grafische optische illusies die de bezoeker laten ervaren hoe het oog ons kan misleiden.

Een zeer bijzondere ervaring is de ‘Ontdekkingstocht door het Donker’ waarbij bezoekers in groepjes van rond 6 personen onder leiding van een blinde gids een tocht maken door de wereld van het ‘niet-zien’.

Voor deze tocht van ± een uur door het absolute duister is het noodzakelijk tijdig vooraf telefonisch te reserveren. Reacties van bezoekers: “Geen zieligdoenerij, geen leedvermaak. Het is een ontdekkingstocht door een hele andere wereld; een ontdekking van je eigen zintuigen. Heel erg gaaf!" ;"Ik heb nog nooit zo veel in het donker gezien!"

Het hele jaar door kan de bezoeker in het ‘Practicum’ onder meer zelf een tekst in braille schrijven, een opname maken van een gesproken boek in de professionele geluidsstudio, of geblinddoekt, ‘vier op een rij’, of een van de andere gezelschapsspellen spelen. Tijdens het museumweekend vinden er extra workshops plaats waarbij waarneming door “voelen� wordt aangescherpt.

Het ‘Retrospectrum’ werpt een blik terug in de tijd. Met een spectaculaire tijdmachine maakt de bezoeker een reis terug in de tijd en ziet hoe het was om in die tijd blind te zijn.
Provincie:
Tag(s):