zondag, 28. januari 2007 - 11:26

Historisch Museum Vriezeveen krijgt nieuwe naam

Vriezeveen

Vereniging Oud Vriezenveen wijzigt naam museum Historisch Museum Vriezenveen is de nieuwe naam van het museum van de verenging Oud Vriezenveen. Hiertoe besloot de vereniging tijdens de bestuursvergadering van 9 januari 2007 op voordracht van de secretaris. De voornaamste reden tot naamswijziging is het vergroten van de herkenbaarheid in de naam van het museum. De oude naam van het museum zegt volgens de vereniging te weinig over het type museum en de bijzondere collectie die het museum herbergt.

Ook het gebruik van de incomplete naam ‘Oud Vriezenveen’ doet volgens de vereniging de suggestie oproepen dat het om een dorpskern gaat, terwijl het de gang naar het museum moet doen aanwakkeren. Daarnaast wil het museum af van het predikaat ‘Oudheidkamer’.

Het Historisch Museum Vriezenveen is beroemd geworden om haar uitgebreide Russisch afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Sint Petersburg konden verkopen. Toch heeft het Historisch Museum Vriezenveen de bezoeker veel meer te bieden. Van een onbegaanbaar moerassig gebied groeide het vroegere Almelerveen uit tot een gemeente met een grootse geschiedenis. Tragisch genoeg voltrok in Vriezenveen één van de grootste branden uit de Nederlandse geschiedenis.

Ook genoot het ondergoed van Jansen & Tilanus landelijke en zelfs internationale bekendheid. Tevens pleegde een Vriezenvener in de 2e Wereldoorlog de grootste bankroof, welke ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Daarnaast bezit Vriezenveen een eigen dialect, een typische lintbebouwing en een dorpsstraat van ruim 6 km. lang en herbergt de gemeente de plaats met langste naam van 't land. En bovenal is het natuurreservaat Engbertsdijksvenen internationaal erkend als 'wetland' en geniet het daardoor extra bescherming. Kortom een gemeente waar de geschiedenis als het ware voor het oprapen ligt. Het museum laat die geschiedenis weer tot leven komen.
Provincie:
Tag(s):