donderdag, 8. februari 2007 - 17:17

Hoe gaat het nu met de kastanjes?

Almere

Veel kastanjes in Nederland zijn ziek, zoals inmiddels wel bekend is door de ‘kastanjebloedingsziekte’ die de bomen aantast in hun gezondheid. De boom krijgt bruine vlekken op de stam en op die plekken komt een plakkerige substantie naar buiten. Als de aantasting zeer ernstig is sterft de boom zelfs af.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat in eerste instantie de bacterie Pseudomonas syringae de oorzaak is van deze ziekte. Hoe de bacterie in de bomen komt en hoe de bacterie te bestrijden is, is nog niet bekend.

In Almere zijn alle kastanjebomen twee keer beoordeeld op de mate van ‘ziek zijn’. Hierdoor is een duidelijk verloop van het ziektebeeld ontstaan. De bomen zijn beoordeeld op: niet aangetast, een lichte aantasting een matige aantasting of ernstige aantasting.

De bomen die de ziekte hebben zijn met kleuren op de stam gemarkeerd. Van alle kastanjes is 45% aangetast. De zeer ernstig aangetaste bomen zijn direct na de inventarisatie verwijderd. Dit voorjaar (vanaf half februari) worden de kastanjes met de grootste aantastingen aangepakt.

Op het Grevelingenpad, de Prismastraat en het Kastanjeplein worden de kastanjebomen verwijderd en (deels) vervangen door andere duurzame bomen. Betrokken bewoners worden door de gemeente op de hoogte gesteld over de uitvoering hiervan. Daarnaast vindt nog een controle plaats met betrekking tot andere locaties.

Wanneer blijkt dat de situatie van deze bomen niet is verbeterd, worden in het najaar op deze locaties ook kastanjes verwijderd en vervangen. Overige locaties met veel kastanjebomen zijn: Cinemadreef, Beatrixsluis, Tuinkruidenpad, Mosweg, Asserplein, Grote Markt, Arnhemplein, Klavecimbelstraat, Tuingouw, Weteringpark, Salsastraat, Rondom Bouwmeesterbuurt.
Provincie:
Tag(s):