donderdag, 1. maart 2007 - 14:49

'Hoge bomen vangen veel wind'

Tilburg

De zwaarste storm van de afgelopen vijf jaar in Nederland was op 18 januari. In Tilburg zijn toen ongeveer zevenhonderd bomen beschadigd, waarvan er driehonderd zijn omgewaaid. De afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente is al ruim een maand bezig om de stad weer op orde te krijgen. Veiligheid was de eerste prioriteit, nu komt het herstel. In maart plant de gemeente diverse nieuwe bomen.

Alle beschadigde bomen zijn inmiddels gekapt en opgeruimd. Bomen kunnen slechts twee keer in het jaar geplant worden, in maart en oktober. De gemeente bekijkt welke bomen zij deze maand kan vervangen. Op een aantal plaatsen worden in het najaar bomen geplant. Het dode hout gaat naar de biomassacentrale in Cuijck die hiermee groene stroom opwekt.

Ook de bossen hebben veel schade opgelopen. Hier zijn een paar honderd bomen omgewaaid of beschadigd. Een storm is echter goed voor een bos. Die levert nieuwe vegetatie op. Dood hout blijft liggen en wordt door allerlei organismen opgeruimd. Natuurlijk zorgt de gemeente ervoor dat de wandelpaden veilig zijn.
Provincie:
Tag(s):