vrijdag, 9. februari 2007 - 10:39

Honderden huishoudens in Borger Odoorn kunnen besparen op energielasten

Exloo

In de provincie Drenthe wordt op dit moment het TELI-project (Tender Energiebesparing Lagere Inkomens) voorbereid. Hier nemen naar verwachting de provincie Drenthe en 10 gemeenten aan deel, waaronder Borger-Odoorn.

Huishoudens met lage inkomens krijgen in het kader van dit project een pakket met energiebesparende artikelen (o.a. tochtstrips, spaarlampen) ter waarde van € 50,- en in de regel een energiebesparend advies. Hiermee kan per jaar ongeveer € 150,- bespaard worden op energielasten. In Borger-Odoorn gaat het om een doelgroep van zo’n 450 huishoudens.

De bedoeling is om huishoudens met lage inkomens (maximaal € 12.900,-) te stimuleren meer gebruik te gaan maken van energiebesparende producten. Deze categorie huishoudens woont doorgaans in oudere, slecht geïsoleerde woningen. Zij zijn, om budgettaire redenen, vaak minder geneigd om geld uit te geven aan isolatie of aanschaf van energiezuinige apparaten, terwijl vaak een aanzienlijk deel van hun inkomen (tot soms wel 30%) op gaat aan energiekosten. Huishoudens met lage inkomens kunnen de financiële voordelen van energiebesparing dan ook goed gebruiken.

De ervaring leert dat mensen graag mee willen doen, zeker gezien de jaarlijkse besparingen. De sociale diensten zijn ook enthousiast en zien mogelijkheden om werkzoekenden hiervoor in te zetten. Het gaat om gesubsidieerde arbeid als adviseur. Er wordt verwacht een groep van 15-20 werkzoekenden in Drenthe na een actieve scholing en begeleiding uiteindelijk aan een nieuwe functie te kunnen helpen in het reguliere bedrijfsleven.
Provincie:
Tag(s):