maandag, 29. oktober 2007 - 22:00

Huisarts herkent drankprobleem onvoldoende

Den Haag

Een op de tien patiënten die bij de huisarts komt, heeft problemen met alcohol. Die problemen worden in hooguit 30 procent van de gevallen door de artsen herkend. Door de inzet van een verslavingszorgconsulent in de huisartsenpraktijk worden dokters alerter en krijgen patiënten sneller en betere hulp.

Dat blijkt uit een deze week verschenen rapport over het SIGNAAL-project, een onderzoek naar vroegsignalering van alcoholmisbruik in de huisartsenpraktijk. SIGNAAL is een samenwerking tussen IrisZorg en Novadic-Kentron, twee instellingen voor verslavingszorg, en het onderzoeksinstituut NISPA, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vroegtijdig signaleren van drankproblemen is effectief en kostenbesparend. Patiënten erkennen hun drankprobleem makkelijker en de stap naar de hulpverlening is minder groot. Zo’n 80 procent blijkt op korte termijn iets aan het overmatig alcoholgebruik te doen. Dat kan de gemeenschap jaarlijks veel geld besparen door minder ziekteverzuim, gezondheidsschade en medicijngebruik.
Provincie:
Tag(s):