woensdag, 4. april 2007 - 10:23

Huizenprijzen nog steeds in de lift

Nieuwegein

De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland is in het
eerste kwartaal van 2007 verder gestegen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 nam de prijs gemiddeld met 1% toe. De gemiddelde woning kost op dit moment 240.000 euro. Dit blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Makelaars Vereninging (NVM) die woensdag bekend zijn gemaakt.

Zoals gebruikelijk worden in de winter minder woningen te koop aangeboden dan in de rest van het jaar. Het nieuwe aanbod is voor de eerste kwartalen van 2007 en 2006 dan ook gelijk. Waarnemend voorzitter van de NVM, Wim van Kampen: De betaalbaarheid van woningen staat nog steeds onder druk. NVM pleit daarom voor een SER-commissie die de lijnen uitzet over hoe Nederland op weg kan naar een
gezonde woningmarkt.

Tevens blijkt dat verkopers die hun huizen tegen een te hoge prijs aanbieden, komen veelal van een koude kermis thuis. Huizen die tegen een reële marktwaarde te koop worden aangeboden worden sneller verkocht en tegen een hogere prijs dan huizen die te duur in de markt worden gezet. Deze staan in de regel langer te koop en worden tegen een lagere prijs verkocht dan de huizen die tegen een reële marktwaarde worden aangeboden. Van Kampen: 'Een trend die de laatste jaren is ingezet en nog onverminderd van kracht is'.
Categorie:
Tag(s):