dinsdag, 30. oktober 2007 - 22:37

Huizinga verlengt overgangsperiode nieuwe taxitarieven

Groningen

De nieuwe tarieven voor straattaxi’s treden per 1 februari 2008 in werking in plaats van per 1 november. Dit heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Zij verlengt de overgangsperiode voor de nieuwe tarieven omdat een deel van de taxameters in de taxi niet op de juiste wijze is aangepast.

Gebleken is dat sommige aangepaste meters de consument een hogere prijs in rekening kunnen brengen dan wettelijk is vastgelegd. Staatssecretaris Huizinga is van mening dat de consument hier niet de dupe van mag worden. De komende drie maanden krijgt de taxibranche daarom de tijd de taxameters door de producenten op orde te laten maken.

De staatssecretaris is ontstemd dat er tot vlak voor 1 november is gewacht om met de klachten over de taxameters naar buiten te komen.
Bij de nieuwe tariefstructuur wordt de ritprijs van een taxirit bepaald door een opstaptarief (inclusief de eerste 2 kilometers) en een kilometertarief. De wachttijd, bijvoorbeeld als de taxi in de file staat of voor een rood verkeerslicht wacht, maakt geen onderdeel meer uit van de ritprijs. Hierdoor kan de consument nu vooraf een betere inschatting van de ritprijs maken.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet vanaf 1 februari 2008 toe op de naleving van de nieuwe regelgeving.
Provincie:
Tag(s):